Moet ik dit nu doen?

Heb je ook wel eens dat alles tegelijk om aandacht, antwoord of actie lijkt te vragen?

Op het werk is het zo druk dat je neigt naar overwerken, op de sportschool is een open dag waar je graag naar toe wil, de kinderen hebben onverwachts een dag vrij, je hebt de buurvrouw die net geopereerd is, beloofd om boodschappen te doen, de ramen zijn zo vuil dat ze schreeuwen om een sopje, om maar te zwijgen over die vrienden die je nodig moet uitnodigen voor een etentje. De spanning loopt als vanzelf op. Je gaat lopen jagen om zoveel mogelijk te doen in de tijd die je hebt en vult ieder gaatje met maar weer een activiteit. Je gedachten worden geleid door het woord “moeten”. Je snakt naar rust en tijd voor jezelf, maar er is zoveel te doen. Timemanagement lijkt een toverwoord, maar in hoeverre kun je nog “timemanagen” als ieder minuutje gepland en volgepropt staat?

Cortisol en je houd het nog even vol

Mensen die stressklachten ervaren en merken dat het hen meer moeite kost om de kwaliteit en de kwantiteit werk af te leveren die ze normaal gesproken aankunnen, gaan vaak een paar tandjes bij- zetten en harder werken om toch tot hun gebruikelijke resultaat te komen. Ze proppen hun agenda steeds voller en zijn de hele dag bezig. Om dat voor elkaar te krijgen maakt het lichaam meer cortisol aan, een hormoon dat de energiereserves van het lichaam aanspreekt en dat er voor zorgt dat we een wat langere periode van stress aankunnen. Als hier echter onvoldoende hersteltijd in de vorm van rust en ontspanning tegenover staat, raakt het lichaam uitgeput, wat ook gevolgen heeft op het mentale vlak bijv. in de vorm van concentratieproblemen.

Een poosje de schouders eronder zetten is dus een mogelijkheid, maar geen oplossing voor de lange termijn. Het is vaak een automatische reactie op een drukke periode. Als je je daar bewust van wordt en merkt dat je het op deze manier niet lang (meer) gaat volhouden, is het enige dat erop zit dat je keuzes gaat maken in wat je wel, niet of minder doet.

Keuzes maken

Maar hoe maak je die keuzes dan? Stel regelmatig een reflectiemoment in, m.a.w. neem een time-out, waarin je jezelf de volgende vraag stelt: “Moet ik dit nu doen?”. Door steeds de klemtoon op een ander woord in deze zin te leggen ontstaat een andere vraag, waar je vervolgens voor jezelf antwoord op geeft. Zo ondersteun je je afweging en maak je goede keuzes voor jezelf!

  • Moet ik dit nu doen: is het echt noodzakelijk dat ik dit doe?; van wie moet ik dit?; moet ik dit of wil ik dit? hoe belangrijk is het voor mij? etc.

  • Moet ik dit nu doen: ben ik de aangewezen persoon om dit te doen?; zou iemand anders het kunnen doen en zou ik deze taak kunnen delegeren? zeg ik “ja” omdat ik het belangrijk vind of enkel om een ander tegemoet te komen? etc.

  • Moet ik dit nu doen: is het echt zo belangrijk?; is het handig om deze taak nu op te pakken of zou ik beter de prioriteit bij iets anders kunnen leggen?; moet dit überhaupt wel gebeuren of leg ik mezelf dat op?; wat levert het me op als ik dit doe in positieve zin (voldoening; waardering etc..) en wat kost het me als ik dit doe? (energie, stress, het gaat ten koste van mijn vrije tijd etc.)? wat als ik het zou laten?; zou ik liever iets anders doen? etc.

  • Moet ik dit nu doen: hoe urgent is het eigenlijk?; heb ik daar nu zin in en energie voor? zijn er andere zaken waar ik bijv. blijer van word of die meer prioriteit hebben?; komt de deadline uit mijn omgeving of is het iets dat ik mezelf opleg om nu te doen? etc.

  • Moet ik dit nu doen : is het iets dat opgepakt moet worden of zou ik het achterwege kunnen laten?; zou het zich vanzelf oplossen als ik er geen actie opzet? moet ik wel een reactie geven op een mail als ik in de CC sta? etc.

Op deze manier neem je de regie in je werk en in je dagelijks leven en ervaar je meer voldoening en rust. Je komt sterker over in relatie met anderen, omdat je bewuster nadenkt over de keuzes die je maakt. Je weet beter wat je wel en niet wil en bent duidelijker in wat je wel en niet doet.

Als je het lastig vindt om keuzes te maken of als je ze wel maakt en je je er vervolgens niet aan houdt of als je onder druk van anderen je keus steeds laat schieten, is het een idee om een afspraak met mij te plannen. Samen onderzoeken we dan hoe dat komt en wat je nodig hebt om wel keuzes te maken waar je achter staat en kunt blijven staan!


Saskia

Op naar enthousiast, energiek en zinvol werken en leven!