Een sprong in het diepe

Het is volop zomer, tijd om af en toe lekker in een zwembad te duiken. Heerlijk verfrissend!

Dat duiken, doe je dat van harte of vind je het toch een beetje eng? Blijf je misschien liever in het ondiepe bad waar je voet aan de grond hebt? Neem je je voor om deze keer echt in het diepe te springen en kom je desondanks onverrichter zake thuis? En waarom zou je risico’s nemen als je in het 1m40 bad net zo goed baantjes kunt trekken? Dat grote diepe bad kan altijd nog een andere keer…


Vergelijk dit eens met het “echte leven”.

Eigenlijk zou je wel eens heel wat anders willen: een nieuwe baan, een cursus bloemschikken, een B&B beginnen of een berg beklimmen. Af en toe dagdroom je er lekker over en dan verdwijnt de droom weer naar de achtergrond. Soms maak je wat vage plannen om die vervolgens weer snel van tafel te vegen. Je bent immers al te oud, nog te jong, te onhandig, te druk, te dom, teveel gesteld op je veiligheid, je kinderen zijn te klein en je partner zou het nooit goed vinden….


Beren op de weg

Veel mensen hebben de neiging om vast te houden aan het oude vertrouwde, om risico’s te mijden en het onbekende uit de weg te gaan. Ze zetten beren op de weg, ze denken in problemen in plaats van in mogelijkheden. Ze houden er rekening mee wat anderen ervan zouden kunnen vinden en wat als ze falen in hun voornemen? En zo blijft de droom een droom.

Echter als je heel oude mensen vraagt waar ze het meeste spijt van hebben in hun leven, dan is dat vaker van hetgeen ze níet gedaan hebben dan van hetgeen ze wel gedaan hebben. Van hetgeen ze graag gewild en toch niet gedurfd hebben.

Bovendien kan het stressverlagend werken om jezelf eens op een heel ander vlak uit te dagen….


Van droom naar actie

  • blijf niet hangen in dromen, denken en voelen, verbind er actie aan. Zet een eerste stap!

  • bepaal je doel en gun jezelf de ruimte om stap voor stap de berg te beklimmen, geniet van de route en de uitzichten op weg naar boven.

  • deel je droom met anderen en vraag om hulp bij het zetten van de eerste stappen.

  • zet door en neem de gedachte mee dat zelfs als het niet lukt, je het op z’n minst geprobeerd hebt!


Zwemmen leer je door je een eerste keer in het bad te begeven en door later je voeten een eerste keer van de grond te tillen. Kurkjes en de hulp van een badmeester zijn geoorloofd! Een keertje kopje onder gaan hoort erbij en veel oefenen ook.

Denk eens terug aan de dag dat je je eerste zwemdiploma haalde, aan de trots die je toen voelde en neem dat gevoel mee in het waarmaken van je droom!


Als je nu nog steeds staat te bibberen aan de rand van het diepe, is het een idee om een keer een afspraak te maken, zodat ik je kan helpen om de sprong te wagen!


PLONS!


Saskia


Op naar enthousiast, energiek en zinvol werken en leven!