Pauzes? Nee hoor, daar heb ík geen tijd voor…

Het is er langzaam ingeslopen. Een officiële koffiepauze is er niet, dus als je 5 minuten gaat zitten met een kop thee, zou je collega kunnen denken dat je lui bent. Of er is juist wel een officiële koffiepauze, maar die neem je niet, want er zal toch iemand die bel van een patiënt moeten beantwoorden. Lunchpauze, ja zeker, met een broodje voor je beeldscherm. Dat stuk moet af en dat gaat echt niet lukken als je een half uur niets gaat doen. Je werkschema staat vol, je rent van de ene vergadering naar de andere. Pauzeren doe je wel in de auto, onderweg naar de volgende klant.

Soms heb je een gedwongen pauze doordat je ergens moet wachten. Zonde van de tijd, dus ga je snel een mail beantwoorden of Facebook checken.

En zo gebeurt het dat cliënten die uitgeblust in mijn spreekkamer belandden, allerlei redenen aandragen waardoor zij al heel lang geen pauzes meer hebben genomen. Op het werk niet en ook thuis niet. Ze stoppen pas met werken in de tuin als het helemaal af is. Tijd om even de rug te strekken en al leunend op de hark de al gedane arbeid te overzien, maken ze niet. Als ze zich voornemen om de woonkamer van een nieuw verfje te voorzien, rusten ze niet voordat het schilderwerk klaar én de kamer weer ingeruimd is.

Gebeurt het jou ook dat je je suf prakkiseert om op die ene naam te komen en dat die je invalt als je er helemaal niet meer aan denkt? De beste ideeën komen in je op als je je ontspant. En hoe lekker is het om na je werkdag nog energie over te hebben om te gaan sporten in plaats van uitgeput op de bank te ploffen?

Aandachtsspanne

Neurowetenschapper Marcia Goddard stelt dat we een aandachtsspanne hebben van 40 minuten. We kunnen na die 40 minuten nog wel doorwerken, maar de productiviteit vermindert en het werken wordt minder efficiënt. We putten dan dat deel van de hersenen uit dat ons helpt om problemen op te lossen en kritisch te denken[1].

Voor optimaal functioneren is het van belang dat je binnen 24 uur bent hersteld van de geleverde (arbeids)inspanning, zodat je de volgende dag een soortgelijke prestatie kunt leveren. Dit vraagt om rustmomenten in de vorm van slaap, ontspanning én pauzes.

Moet je dan nu iedere 40 minuten een pauze gaan nemen? Hoe gaat dat in ’s hemelsnaam in je toch al volle agenda passen? Hieronder geef ik je 5 tips die je gaan helpen bij het invoeren van pauzes, zelfs in jouw drukke schema!

5 tips voor het nemen van pauzes tijdens je werk

  • sta elk uur even op van je taak en loop naar het koffieapparaat, ga een printje maken op een andere afdeling, ruim je bureau op of maak een kort praatje met een collega, kortom doe even iets anders, een paar minuten is al genoeg.
  • neem de tijd om even rustig naar het toilet te lopen, was met aandacht je handen en loop rustig terug en je hebt een micro-pauze gehad!
  • als je je verplaatst tussen verschillende afspraken, neem dan een minuut pauze in de auto voordat je de motor start: luister naar de radio en zing hardop mee of doe een mini-meditatie (een handige app daarbij is: “One-Moment Meditation” (OMM))
  • plan je lunchpauze in en ga bewust naar de kantine of naar buiten, zodat je van je werkplek weg bent. Houd het gesprek luchtig en vermijd werk-gerelateerde onderwerpen zoveel mogelijk.
  • en misschien wel de belangrijkste tip: laat een pauze ook echt een pauze zijn: het gaat erom dat je hersenen even kunnen afdwalen en dat je de focus tijdelijk kunt loslaten. Daarmee is Facebook checken of een mail beantwoorden dus geen pauze!

Hoe vaak heb jij gisteren pauzes genomen?

Heb je al vaker geprobeerd om pauzes weer in te voeren en val je steeds terug in oude gewoontes? Dan is het misschien handig om een afspraak te maken om te onderzoeken wat jou tegenhoudt om er een goede gewoonte van te maken en hoe je dat kunt veranderen!

Saskia

Op naar energiek, enthousiast en zinvol werken en leven!

[1] Bron: Met een pauze reset je de hersenen NRC S. Klumpenaar oktober 2017