Werken zonder stress: ideaal of utopie?

In een onderzoek[1] van TNO in 2015 geeft ruim 35% van de werknemers stress op het werk aan als belangrijkste reden om te verzuimen. Termen als werkdruk, overbelasting, verstoorde balans werk-privé zijn aan de orde van de dag. En toch: zou je kunnen werken als je helemaal geen stress zou ervaren? Het antwoord is nee en heeft alles te maken met het onderscheid tussen gezonde en ongezonde stress.

Geen spanning, geen actie

Stel dat een medewerker geen enkele spanning ervaart op het moment dat een klant ontevreden is over de door hem geleverde diensten. De kans is groot dat hij niet harder gaat lopen om die klant tegemoet te komen. Gezonde spanning, lees positieve stress, is de prikkel die je aanzet tot prestaties. Ook om simpelweg op te kunnen staan en naar je werk te gaan is het noodzakelijk dat er stresshormonen vrijkomen in je lichaam, zij zetten je als het ware in beweging. En natuurlijk zorgen de stresshormonen ervoor dat je keihard op de rem trapt als een medeweggebruiker een rood stoplicht negeert.

Zonder stress geen actie!

Wanneer wordt stress dan ongezond?

Op het moment dat iemand een externe prikkel ervaart (denk aan achterstallig werk waar druk op zit, een boze collega of een thuissituatie die niet lekker loopt) en niet de mogelijkheid heeft om er adequaat op te reageren of denkt er niet adequaat op te kunnen reageren, pieken de stresshormonen in het bloed. Zolang het gaat om een korte piek is dat geen probleem. Als de persoon zich onmachtig voelt in een bepaalde situatie en de regie als het ware verliest, kan het zijn dat de stresshormonen langdurig aanwezig blijven, waardoor het lichaam minder goed herstelt en klachten als een opgejaagd gevoel, slaapproblemen en piekeren ontstaan. Ongezonde stress komt dus voort uit een disbalans tussen belasting en belastbaarheid.

Hoe kun je ongezonde stress voorkomen? Ik heb 3 tips voor je:

  • blijf in gesprek met medewerkers en collega’s, zodat ondersteuning vroegtijdig geboden kan worden
  • maak werkdruk en stressoren bespreekbaar in het teamoverleg en zoek samen naar oplossingen
  • wissel inspanning en herstel af: plan bewust momenten om te ontspannen en te rusten, zodat je er op andere tijdstippen weer fris tegenaan kunt

Naar welke kant neigt jouw weegschaal: richting gezonde of ongezonde stress? Is je antwoord net iets te vaak: “ongezonde stress”, neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

Saskia

Op naar energiek, enthousiast en zinvol werken en leven!

[1] Zelfrapportage van werknemers in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (Hooftman et al., 2016)