Op naar Balans!
Altijd bereid om naar je te luisteren als je je ergens druk over maakt; met een oplossing komen als je ergens mee zit; zaken overnemen als je het druk hebt.
Heb jij ook zo'n collega waar je altijd op kunt bouwen? Een collega die bruist van de energie, die hard werken niet schuwt, op wiens uitgebreide kennis je een beroep kunt doen en die het voor je opneemt als een ander teamlid je onaardig bejegent?
Je hebt je wel eens afgevraagd hoe ze het voor elkaar krijgt. Zij lijkt haar werk moeiteloos te combineren met haar gezin en volgt een studie bovendien. Ze is onvermoeibaar, altijd opgewekt en je doet nooit tevergeefs een beroep op haar.
Boos
Op een dag belandt ze in mijn spreekkamer. Compleet uitgeblust, zeer vermoeid, totaal geen energie en vooral… boos. Boos op zichzelf omdat ze haar team laat zitten, teleurgesteld in het feit dat haar lichaam en geest haar in de steek laten. Zij kon toch immers altijd alles aan? En waarom gaat dat nu opeens niet meer? En wat zullen de collega’s en haar leidinggevende over haar denken?
Een weekje vakantie en dan moet het maar over zijn, ze heeft verder geen tijd om rust te nemen, ze wil aan het werk. Ze wil dat alles weer gewoon is, dat zij de wereld weer aankan.
Erkenning
De symptomen liegen er niet om, ze laat behoorlijke stressklachten zien: haar nek zit vast (maar ja, dat heeft ze al jaren), ze is vergeetachtig (niet gek, ze heeft ook zoveel aan haar hoofd), ze voelt zich opgejaagd (logisch toch met zoveel zieken op het werk?), ze heeft een kort lontje (hoe kan het anders, haar puberdochter is de laatste tijd ook zo vervelend), ze piekert veel en slaapt slecht (ze moet ook aan zoveel dingen denken, anderen doen dat niet voor haar).
Haar man en vriendinnen hebben haar de laatste tijd al vaker gevraagd of ze het niet wat rustiger aan zou doen. Maar nee, alles ging toch prima.
De eerste stap die ze te zetten heeft, is erkennen dat het niet goed met haar gaat, dat er blijkbaar grenzen zijn aan haar tomeloze energie. Accepteren dat het tijd gaat kosten om te herstellen.
Onfeilbaar
Het valt haar zwaar om toe te geven aan de vermoeidheid, om rust te nemen en voor zichzelf te zorgen. Genoegen nemen met een half uurtje wandelen in plaats van zich in het zweet werken op de sportschool, is niet vanzelfsprekend.
Klaar staan voor anderen, vechten en doorgaan, sterk zijn en niet zeuren, daar is ze goed in. Dat zijn strategieën die haar beter liggen. Langzaam gaat ze inzien dat ze zich naar de buitenwereld heeft neergezet als een soort Superwoman: onfeilbaar, betrouwbaar, collegiaal, alleswetend en zorgzaam.
Collega’s deden nooit tevergeefs een beroep op haar, altijd stond ze klaar met een oplossing of om een taak over te nemen. Haar gezin draaide als een tierelier, haar inzet voor de kinderen was mateloos. Genoegen nemen met een voldoende is tijdens de opleiding nooit in haar opgekomen.
Kwetsbaarheid
Ze ontdekt dat het haar valkuil is om collega's en huisgenoten van alles uit handen te nemen en dat ze daarmee niet alleen zichzelf, maar ook de ander tekort doet.
Ze zegt: "Door af en toe te geven dat ik moe ben of hulp nodig heb, geef ik de ander de ruimte om iets voor mij te betekenen: kwetsbaarheid levert mij verbinding op.”
En dat terwijl ze ervan overtuigd was dat ze enkel door te geven andere mensen aan zich kon binden…
En jij, heb jij wel ook wel iets weg van Superwoman?
De Superwomen onder ons zijn te herkennen aan o.a. bovenstaande kenmerken. Opmerken dat hun balans verstoord is, is echter van een andere orde. Deze dames zijn er immers een kei in om dat te verbloemen. Twijfel niet om mij te raadplegen als je je zorgen maakt over een collega of een medewerker, wellicht kan ik je ondersteunen bij het objectiveren van vage signalen en het bespreekbaar maken daarvan.
Saskia
Op naar energiek, enthousiast en zinvol werken en leven!
Tue, 05 June