Hoe ziet jouw oude vertrouwde karrenspoor er uit?

“Voor ik het weet ben ik weer in de verdediging gegaan” verzuchtte een cliënt vorige week.

Herken jij bij jezelf of bij collega’s bepaalde manieren van reageren die steeds hetzelfde zijn? Manieren waarvan je weet dat ze niet per se de handigste zijn, maar die je als het ware lijken te overkomen zonder dat je daar invloed op hebt?

Voorbeelden hiervan zijn: je aanpassen aan de mening van anderen, reageren vanuit emotie, de controle kost wat kost willen vasthouden, doorgaan terwijl je voelt dat dat eigenlijk niet kan, problemen weglachen, je stoerder voordoen dan je je voelt etc..

Copingstrategieën

Als kind leer je onbewust strategieën aan die maken dat jij in het plaatje van het gezin past en die je aandacht van je ouders opleveren, de zogenaamde copingstrategieën. Op dat moment zijn het nuttige manieren van omgaan met de situatie. Een kind dat leert hard te werken, zal daarvoor waardering krijgen, wat hem of haar stimuleert dat te blijven doen. Dat harde werken zal een manier van doen worden die in sommige situaties in zijn verdere leven heel zinvol is, zoals bij het behalen van een studie. In andere situaties zal hij minder effectief blijken te zijn, bijvoorbeeld door in een stressvolle situatie alsmaar harder te gaan werken kan overbelasting ontstaan.

Juist in stresssituaties hebben mensen de neiging om terug te vallen op oude vertrouwde strategieën. Je kunt dit vergelijken met een karrenspoor. Als een kar steeds dezelfde weg op wordt gestuurd, zullen diepe voren ontstaan. Zodra de kar in dat spoor wordt gezet, gaat het rijden bijna vanzelf. De eindbestemming zal steeds dezelfde zijn.

Maar als je graag een andere bestemming wilt bereiken, vormt het diepe spoor juist een belemmering, het wordt lastig om de kar een andere kant op te laten rijden.

Een nieuwe weg inslaan kost moeite en vraagt om volharding. Toch kan het zich lonen om de kar de modder in te sturen en een nieuwe route uit te zetten. Onderweg ontdek je nieuwe mogelijkheden en de eindbestemming kan zomaar een verrassing zijn.

Uit de comfortzone

Als je deze metafoor vertaalt naar mensen, kun je stellen dat als je doet wat je altijd deed, je krijgt wat je altijd kreeg. Het gaat hier om je comfortzone, het is voorspelbaar en voelt veilig. Het kan zijn dat je daar tevreden mee bent, maar als dat niet zo is, daag ik je uit om er eens uit te stappen!

Signaleer in een stresssituatie dat die oude vertrouwde copingstrategie de kop opsteekt (dat gebeurt gegarandeerd, omdat die er ingebakken zit!) en kies er dan bewust voor om het eens anders te doen.

Je zult merken dat dat in eerste instantie ongemakkelijk voelt, het schuurt en kan schuldgevoelens oproepen. En toch… als je blijft proberen en oefenen zal je merken dat je gedrag ontwikkelt dat nieuwe kansen en mogelijkheden biedt. Je bereikt nieuwe resultaten en groeit als persoon.

Oftewel, zoals Loesje het zegt: Waarom binnen je comfortzone blijven, als daarbuiten veel meer te beleven valt?

Leuk als je je successen met me deelt! info@opnaarbalans.nl

Als het nog niet zo wil lukken, ondersteun ik je graag bij het aanleggen van je nieuwe spoor!


Saskia

Op naar energiek, enthousiast en zinvol werken en leven!

Sun, 13 May