Op naar Balans!
Mensen die (chronische) stress ervaren noemen daarvoor oorzaken die in twee categorieën onderverdeeld kunnen worden:
Life-events
Eind jaren 60 voerden Holmes en Rahe onderzoek uit naar de mate waarin bepaalde gebeurtenissen, zogenaamde life-events, in het leven van een persoon invloed hebben op de mate waarin hij stress ervaart en stressgerelateerde klachten of zelfs ziektes ontwikkelt. Zij hebben cijfermatige scores toebedeeld aan allerlei verschillende gebeurtenissen die zich kunnen voordoen in het leven van mensen. Opvallend aan de scorelijst is dat hierin zowel positief gelabelde gebeurtenissen zoals een verhuizing en gezinsuitbreiding, als negatieve ervaringen zoals ontslag of ziekte, zijn opgenomen.
Enkele voorbeelden:
Voor sommige van de life-events kies je bewust, je gaat bijvoorbeeld een huis kopen, trouwen of scheiden. Andere dingen overkomen je zonder dat je er invloed op hebt, zoals het verlies van een goede vriend.
Hoe groter de impact (score) van deze gebeurtenissen en hoe meer van deze life-events zich tegelijkertijd of snel achter elkaar voordoen (stapeling), des te meer risico loop je om stressklachten en uiteindelijk gezondheidsklachten te ontwikkelen. Bij een opgetelde score van 150 punten loop je al 35% meer kans om binnen 2 jaar een ziekte te ontwikkelen, bij meer dan 300 punten is die kans gestegen naar 80%.
In dergelijke crisissituaties reageren natuurlijk geen 2 personen op dezelfde manier. Toch is het aan te bevelen om extra alert te zijn op het ontstaan van stressklachten op het moment dat life-events zich voordoen, met name als ze heftig zijn (hoge score) of als er sprake is van stapeling.
Hoe kan je stress bij life-events zoveel mogelijk voorkomen bij collega’s of medewerkers?
5 tips:
En jij, ga jij het gesprek aan op het werk met een collega die het zwaar heeft?
Saskia
Op naar energiek, enthousiast en zinvol werken en leven!
Tue, 10 April